Optimizare pentru motoarele de cautare -SEO

Optimizarea pentru motoarele de cautare  sau SEO  (Search Engine Optimization), este activitatea de optimizare, in scopul pozitionarii cat mai bune a web sitului in SERP -lista furnizata de motoarele de căutare la o interogare dupa cuvinte cheie. Aceasta se face prin imbunatatirea continutului sitului, precum si a modificarii unui set de parametrii..

Un site pentru a fi eficient, trebuie sa poată fi „gasit” uşor de catre motoarele de căutare şi astfel de către vizitatori. Pentru asta este esential ca site-ul sa fie pozitionat cat mai in fata in SERP
SEO se face obligatoriu la construcţia sitului, dar şi pe parcursul vieţii acestuia. De aceasta va depinde apoi poziţia sitului în lista pe care o returneaza motorul de căutare (SERP), precum Google, Yahoo, etc… la o căutare dupa anumiţi termeni -cuvinte cheie.

Procedura de optimizare este un sistem cu reactie inversa, dupa o formulă: Analiză => Optimizare => Masurare a rezultatelor => Analiza => Optimizare samd.

Fiecare componenta a a procesului de optimizare este importanta.

 • Alegerea numelui domeniului. Este bine ca denumirea domeniului sa contina un cuvant cheie relevant pentru domeniul dv. de activitate. De exemplu, daca domeniul de activitate al firmei este productia sau comercializarea de mobilier, adresa sitului ar trebui sa fie www.mobilier-numefirma.ro in loc de www.numefirma.ro . E preferabil ca cei doi termeni sa fie separati de „-” si nu de „_” sau sa fie legati. Denumirea domeniului este foarte importantă în calculul Pagerankului
 • Conţinutul Este extrem de important in calcularea relevantei unei pagini pentru o cautare. Se spune in comunitatea expertilor SEO ca „Content is king” -Continutul este regele. Textul trebuie sa contina cuvintele cheie pt care optimizăm situl. Insă procentul de cuvinte cheie nu trebuie să depăşească anumite limite, pt că altfel, situl va fi penalizat de catre motorele de căutare ca ” spam „. Trebuie să menţionăm şi faptul că motoarele de căutare nu pot „vedea” imaginile de pe sit. Un sit numai cu imagini, fără text explicativ, nu va fi înţeles. Chiar dacă un sit va arăta bine, s-ar putea să nu afle nimeni de el. Optati pentru simplitate, mesaje clare, şi informaţie bine structurată.
 • Linkuri catre website ( Link Building ). Google consideră că o pagină este cu atât mai importantă ( şi deci va fi listată pe o poziţie mai bună ) cu cât sunt mai multe legaturi către acea pagină.  Nu toate aceste linkuri au aceaşi valoare. Sunt mai valoroase acele linkuri care vin de pe pagini a caror conţinut includ cuvinte cheie relevante şi pentru domeniul dv. Aceste link-uri se obtin in mai multe feluri:
  • inscrierea website-ului in directoare web
  • prin schimb de linkuri (link-exchange
  • cumparare de linkuri
  • crearea unui conţinut care să merite a fi referit pe alte situri
  • publicarea de articole pe diverse situri.
 • Interactivitate. –  Abilitatea de comunicare cu vizitatorii. Aceasta componenta, care trebuie sa fie bine dimensionata da viata site-ului. O putem face prin:
  • formulare, in care vizitatorii pot lasa comentarii, opinii,
  • forumuri  incorporate site-urilor
  • sondaje
  • integrarea cu retelele de socializare, precum Facebook, Twitter, Youtube, Google+, etc.
  • etc.

Activitatea de SEO este complexa, si se face in mod specific pentru fiecare site, desi anumite parti ale ei se pot formaliza, precum activitatea de contructie a link-urilor (link-building) catre site.  O oferta (separata) de SEO se poate face dupa o analiza asupra publicului tinta, regionalizarii tintei, stabilirea nişei de activitate, etc.

Cititi si articolele:

Etichete: