Marketing

Conform DEX – Marketing este Disciplină şi activitate comercială care porneşte de la cunoaşterea curentă şi în perspectivă a nevoilor cumpărătorilor, spre a satisface operativ aceste nevoi. – Din engl. marketing.

Dupa Marele Dictionar de Neologisme, MARKETING este concepţie privind organizarea şi desfăşurarea activităţii economice, potrivit căreia producţia trebuie să fie permanent adaptată la cerinţele prezente şi viitoare ale consumatorilor şi să le satisfacă cu maximum de eficienţă. 2. ansamblul metodelor şi tehnicilor care au ca obiect studiul cererii consumatorilor şi satisfacerea acesteia. 3. disciplină ştiinţifică având acest obiect. (< engl., fr. marketing)

In acceptiunea generala, marketingul reprezinta „stiinta si arta de a convinge clientii sã cumpere” [1]. Philip Kotler definea marketingul ca „un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumitã valoare” [2]. Simplist, marketingul reprezinta „arta si stiinta de a vinde”.

O alta definitie, probabil mai simpla si mai generala este: „Marketingul este un proces permanent prin care oamenii sunt incurajati sa ia o decizie de cumparare, de folosire, de urmare sau de conformare a unui produs, serviciu sau valori ale altei persoane. Simplu, daca nu faciliteaza „vanzarea” unui produs atunci nu este marketing. ”

Philip Kotler, in cartile sale initiale, defineste: „Marketing este o activitate menita sa satisfaca nevoile si dorintele prin procese de schimbare”. Se poate adauga la definitiile lui Kotler si Norris un raspuns al „Chartered Institute of Marketing” (CIM). Definitia asociatiei afirma ca marketingul este „procesul managerial de anticipare, identificare si satisfacere a cerintelor clientilor intr-un mod profitabil”. De aceea, marketingul operativ include procesele de analiza de marketing, dezvoltarea unui nou produs, administrarea ciclului de viata al unui produs, stablirea pretului, administrarea canalului precum si promotiile. ( wikipedia )

vezi si:

Lasati un raspuns

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>