web site legal

Informatii juridice obligatorii pe site

Companiile care activeaza in Romania sunt obligate prin lege sa posteze pe site anumite  informatii juridice.

Absenta lor poate duce la amenzi de pana la 5000 lei.

Legea spune ca:

Art. 74. – (1) In orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emanand de la o societate, trebuie sa se mentioneze denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare. Sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care vor cuprinde elementele prevazute de legislatia din domeniu.

(3) In documentele prevazute la alin. (1), daca acestea provin de la o societate cu raspundere limitata, se va mentiona si capitalul social, iar daca ele provin de la o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni, se vor mentiona atat capitalul social subscris, cat si cel varsat.

(5) Daca societatea detine o pagina de internet proprie, informatiile prevazute la alin. (1) si (3) vor fi publicate si pe pagina de internet a societatii.

Pe scurt pentru ca compania sa fie in regula, trebuie sa publice pe site:

– denumire societatii in cauza
– forma sa juridica
– sediul social
– CUI
– numarul din registrul comertului

In plus, cei care intreprind comert online, sunt obligati sa posteze pe prima pagina a site-ului un link catre web site-ul  Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, www.anpc.gov.ro

Adevarul este insa, ca, multe companii nu respecta aceste prevederi.

Nu cunosc ca vreo companie sa fi fost amendata pentru lipsa acestor date. Este bine totusi ca aceste date sa se gaseasca pe site, pentru a evita amenzile dar si pentru ca, probabil, vizitatorii vor avea o mai mare incredere in informatiile de pe site.

Nu putem insa sa nu observam ca:

  • Informatiile cerute sut redundante, nu inteleg de ce se solicita si J si CUI.  Nu se poate determina firma avand doar una din aceste informatii ? ( reflex pentru optimizarea  codului )
  • Nu se precizeaza unde ar trebui ca aceste date sa fie afisate. Noi am pus datele de contact in pagina de contact, iar CUI si J in subsol. S-ar putea ca gasirea acestor date sa ia ceva timp.
  • Am intrat pe site-ul ANPC. Nu am gasit acolo un formular on-line pentru a putea posta o eventuala reclamatie.
  • Daca site-ul este si in alta limba decat cea romana, si contine un magazin virtual, ce rol are link-ul catre web site-ul ANPC, care este numai in romana ?