Facebook

     Facebook este o reţea socială care conectează oamenii cu prietenii lor şi cu alte persoane care lucrează, studiază şi trăiesc în preajma lor.

Facebook, pronunțat aproximativ ‘feis-buuc’, înseamnă în limba engleză „cartea cu fețe”, adică albumul de sfarșit de an școlar (zis și trombinoscop) pe care elevii îl consituie din pozele făcute în ultimul an, dăruindu-și-l personal. Creat de către Mark Zuckerberg în scopul de a aduna persoane apropiate sau necunoscute. În acest moment facebook este una dintre cele mai răspândite rețele sociale din lume. Utilizatorii pot intra în această rețea și pot participa din orice loc unde există acces la Internet contra unei parole, stabilite inițial odată cu completarea obligatorie a unui formular de înscriere care conține o serie întreagă de date personale. În acest moment (sfârșitul anului 2009) facebook are pe glob circa 400 milioane de utilizatori înregistrați (abonați). Apreciat a fi al doilea sit social mondial după numărul de vizite după google.com, facebook face parte din fenomenul recent denumit Web 2.0.

În prezent (iunie 2010), site-ul Facebook este frecventat de 540 de milioane de persoane în fiecare lună, însemnând puțin peste 35% dintre internauți[1].

Creat inițial la Harvard, SUA, facebook era la origine o rețea socială închisă a studenților acestei universități, înainte de a se fi deschis și altor universități americane. La început verificarea apartenenței la universitate se făcea prin adresa de poșta electronică (email) a studentului, dar din septembrie 2006 rețeaua este deschisă tuturor. Imediat, rețeaua facebook a devenit foarte populară dar și controversată, fiind interzisă în câteva țări din Orientul Mijlociu. De asemenea, prin intermediul acestei rețele au fost provocate și coordonate unele manifestații protestatare din țările Republica Moldova și Iran.

wikipedia

Scurt Istoric

Unul dintre cele mai de succes siteuri de socializare din zilele noastre este Facebook care, deşi are în spate o istorie puţin haioasă, devine pe zi ce trece tot mai serios. Adică începe să facă bani la modul industrial. Prin 2003 Mark Zuckerberg a inventat Facemash (predecesorul lui Facebook) pe când se afla în al doilea an de studenţie la Harvard. Până acum nimic deosebit, se ştie doar că ăia de la Harvard au o inteligenţă peste media generală. Detaliul delicios este că ideea i-a venit acestuia după ce l-a părăsit prietena şi încerca să facă ceva care să-l ajute să nu se mai gândească la aceasta. Site-ul Facemash a fost şters de pe serverele universităţii şi Mark Zuckerberg ameninţat cu exmatricularea fiind acuzat de mai multe încălcări ale regulamentelor de ordine internă.

În ianuarie 2004 Zuckerberg a fondat thefacebook.com, site care a evoluat continuu de atunci şi în decurs de 6 ani a ajuns să arate aşa cum îl ştie toată lumea astăzi. Din septembrie 2006 oricine care are peste 13 ani şi deţine o adresă validă de e-mail îşi poate crea un cont de Facebook. Mai mult, cei care deţin un cont Facebook pot adera la reţele organizate după oraşe, locuri de muncă, şcoli sau universităţi. Utilizatorii mai pot adăuga prieteni, trimite mesaje ori actualiza profilul personal transmiţându-le astfel cunoştinţelor informaţii despre ei.

Ce este facebook ? la ce foloseste ?

 Video – What Facebook Is For

Lasati un raspuns

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>