Aspectul site-ului

     Daca toata lumea este de acord ca un site trebuie sa se incarce repede, sa fie usor de gasit, si usor de utilizat, aspectul site-ului este un … aspect controversat. Felul in care un web site trebuie sa arate este o chestie de gust. Iar gusturile nu se discuta, dar … se educă.

     Si aici exista tendinte, ca in moda. Solutiile sunt numeroase, si nu ne permitem sa dam o formula. Oricum, in final, clientul are ( intotdeauana ) dreptate.

     Cateva observatii vom face totusi.

Organizarea informatiei in pagina

     Este definitorie pentru aspectul site-ului. Marimea headerului, dispunerea side-barului sau side-barurilor, a meniurilor, dau personalitate. Alegerea dimensiunilor acestora nu se face numai din punct de vedere estetic ci si legat de profilul si functionalitatea site-ului.

     Cand asociatii de la Google au gandit pagina de cautare, din capul locului au hotarat ca nu vor sa arate precum reclamele de pe Broadway. A rezultat o pagina aerisita si eleganta.

     Site-urile cazinouri in schimb, toate, incearca sa arate precum Las Vegas, noaptea. Portalurile sau directoarele vand spatiu de reclama, dar si acesta trebuie cumva sa fie limitat pentru ca nimeni nu cumpara spatiu publicitar intr-un loc suprasaturat de reclama.

     Daca dorim multa reclama si anunturi pe site, vom alege doua side-bar-uri. ( locul unde se posteaza in general reclama )

     Daca avem putin text, latimea corpului site-ului ar trebui sa fie mai mica. In general, e bine ca pagina sa fie organizata astfel, incat sa poata fi vazuta toata din primul ecran, fara a se face scroll. Textele mari vor fi impartite pe mai multe pagini legate de Link-uri. Detaliile vor fi trecute in pagini secundare cu mentiuni de tipul ” cititi mai mult…”

Atentie! Excesul de imagini mari, bannere flash, Widget-uri, cod java, va determina nu numai un aspect incarcat, greoi, dar si incarcarea paginii intr-un timp mai indelungat.

Culorile web site-ului

     Este bine ca la un site sa se utilizeze un singur set de culori (sau paleta de culori) , acelasi pe toate paginile. Lipsa coerentei cromatice va obosi utilizatorul. In alegerea setului de culori trebuie sa tineti cont de publicul tinta pe care il vizati.  In functie de asta, alegeti:

Culori calde

Rosu – Culoare care capteaza atentia. Simbolizeaza actiune, dragoste, agresivitate, foc. S-a observat ca , companiile care contin in sigla rosu, sau combinatii rosu-alb sunt cele mai agresive. Exemple: Coca Cola, Canalul de televiziune AXN ( si intro sunt pe rosu alb), etc. Expresii: Rosu de furie, Rosu ca para focului…

Roz – Culoare prin excelenta feminina. Sugereaza optimism, feminitate… Expresii: Vede viata in Roz

Galben – Simbolizeaza caldura, soare, dar poate simboliza si frica, boala, slabiciune. Pentru site-uri cu subiect vacanta la mare, in combinatie cu albastru si alb, va adauga optimism si actiune. Daca vreti sa faceti, sa zicem, un banner pentru promovarea unei vacante la mare, pentru tineri, adaugati la albastru ( mare, cer senin) si alb ( culoare neutra) putin galben, sau portocaliu. Expresii: Galben de invidie…

Portocaliu – Mai putin agresiva decat rosu. Se crede ca stimuleaza apetitul.

Culori reci

Albastru – Sugereaza, calm, incredere, seriozitate, pace. Este o culoare relaxanta. Dar poate sugera si tristete ( feeling blue ).

Verde – Natura, sanatate, ecologic, dar si gelozie. Mai multe firme de curatenie folosesc verde, ca sugestie ecologica. Noi am folosit verdele – iarba, ca fond pentru site-ul Tratament Naturist

Mov, Purpuriu – Mister, creativitate, romanitsm.

Culori neutre

Negru – Rafinament, eleganta.

Alb – Puritate, casatorie, dar in culturile orientale moarte. Combinatia Alb-Roşu este insa foarte agresiva

Maro – Toamna, belsug, pamant. Am folosit-o pe site-ul Crama Viilor dar si pe site-ul Mobilier Masiv – culoarea lemnului.

Combinatii de culori

Site-uri monocromatice – Folosesc o singura culoare. Sugereaza calm, seriozitate. Pune in evidenta continutul. Daca se folosesc mai multe nuante diferite, pot da impresia ca se utilizeaza ai multe culori.  Unii arhitecti sau fotografi prefera design minimalist, monocromatic, pe alb-negru.In fotografie, lipsa culorii pune in evidenta alegerea modului de iluminare a subiectului.

Culori pastel, Culori inrudite. Set-uri de culori de genul maro, galben, rosu, cu nuante intermediare, pentru toamna sau roz, mov, albastru – culori tinere si optimiste, sau negru, mov, albastru inchis.

Culori in conrast. De obicei o culoare calda combinata cu o culoare rece, de exemplu albastru cu galben-portocaliu ca pe site-ul Cazare Romania. Site-urile de curatenie mai folosesc combinatia contrastanta verde-portocaliu sau albastru-portocaliu. Daca se folosesc culori contrastante este preferabil sa se reduca numarul de nuante.

Combinatii imposibile ! Uneori esti in situatia de a combina culori de necombinat. De exemplu, am fost in situatia de a ombina albastru – culoare aleasa de client, cu maro, culoarea lemnului, din care sunt executate majoritatea produselor. Pentru a impaca fondul albastru cu pozele ce contin majoritar maro, am ales sa aplicam o bordura alba – culoare neutra-  groasa, in jurul imaginilor. Vedeti rezultatul pe site-ul Structural Construct

      Puteti sa va creati propriul set de culori folosind folosind tabelul de la pagina CULORI si aplicatia Paint din Windows ( o gasiti in accesorii ) modifcand in Colors => Edit Colors => Define Costum Colors, Red, Green Blue din tabel.

Atentie! – desi calculatoarele pot afisa miloane de culori, este posibil ca browserul sa nu poata afisa anumite culori specificate prin valoarea RGB, insa va incerca sa genereze o culoare apropiata (prin dithering = difuzie). Pentru a evita aceasta situatie, este bine sa folosim asa – numitele culori sigure Internet, care sunt afisate la fel pe orice sistem (Windows, Macintosh). Vezi pagina Culori sigure pe internet

Font-uri pe web site

    Cand se aleg  Font-urile pentru site trebuie avut in vedere publicul tinta. Copii și bătrânii citesc mai ușor fonturi mai mari. Pentru copii o alegere buna este un font de 14 puncte. Pentru grupul de vârsta 40-65 ani un font de 11 sau 12 puncte este o alegere ideală pentru corpul site-ului; De cele mai multe ori un font de 10 sau 11 este alegerea cea mai bună pentru corpul de text. Pentru o audiență generală este probabil cea mai bună rețetă.  Un bun articol despre fonturi gasiti la typohraphy.ro.

Atentie! – Alegerea unor culori apropiate a fontului si a fundalului, ( in afara de faptul ca textul este greu lizibil ) poate fi penalizat de motoarele de cautare, care pot penaliza site-ul pe motiv ca ascunde SPAM

Etichete: