Antivirus

Este un program (software) utilizat pentru protectia impotriva virusilor informatici dar si impotriva altor atacatori precum troieni, spyware, viermi, adware, etc. Exista mai multe metode de protectie.

Compararea codului fisierelor examinate cu secvente de cod inmagazinate in baza de date a antivirusului. Daca antivirusul recunoaste o secvente de cod in fisireul scanat ca fiind cod al unui ‘virus, programul antivirus va actiona conform setarilor facute de utilizator: blocarea executarii codului, stergerea fisierului, incercarea de a repara fisierul, mutarea fisierului, etc.

Detectarea euristica a virusilor, pe baza comportamentului programelor. De exemplu, daca programul repsectiv, incearca sa scrie in alt fisier, exista suspiciunea unui comportament asemanator unui virus. Din pacate aceasta metoda este mult mai lenta si creaza alarme false.

Sunteti siguri ca nu aveti virusi ?

Nici un program antivirus nu va poate garanta protectie 100% . Totdeauna exista o perioada intre aparitia unui nou virus si actualizarea bazei de date a antivirusului. De asemenea este posibil ca singuri sa incarcati malware in calculatorul dv.

Cateva actiuni e bine totusi sa le luati,

  • Folositi un antivirus care va protejeaza cat mai complet computerul dv
  • Evitati sa descarcati programe de pe site-uri de care nu sunteti siguri
  • Activati optiunea de actualizare automata a antivirusului dv.
  • Scanati calculatorul dv. de virusi la pornirea calculatorului, ( adica inainte ca fisiere sistem posibil virusate sa se incarce )

cititi si:

  • Virus = program – software din categoria programelor malware,  cu proprietatea ca infecteaza un calculator prin intermediul unor fisiere deja infectate…
  • Malware = vine de la malicious software, este un software proiectat sa afecteze buna functionarea a calculatorului, sa adune ilegal informatii sau sa acceseze sistemul fara autorizare…
  • Troian (malware) = este un program de tip Malware care,  are rolul de a permite accesarea calculatorului fara stiinta sau acordul utilizatorului…
  • Adware = program de ttip Malware care afiseaza reclame la rularea lor…
  • Spyware = program de ttip Malware care iti poate inregistra actiunile pe care le faci la computer…

 

 

avast! antivirus
Etichete: